12.5 C
İstanbul
Cuma, Mart 29, 2024

İletişim

Jeofizik (Yerfizici)

jeofizik, YERFİZİCİ olarak da bilinir, fiziğin temel ilkelerinden yararlanılarak, suküre (hidrosfer) ve atmosferi de içerecek biçimde Yer’in araştırılmasını konu edinen bilim dalı. Yer’in biçimine, kütle çekimine, magnetik alanına ve sıcaklığına ilişkin ölçümler ile atmosferdeki elektrik yüklerinin akışına ilişkin ölçümler,  jeofizik araştırmalarının kapsamına girer. Jeofizik ayrıca, depremler, yanardağ püskürmeleri ve dağlar ya da deniz tabanı çukurlukları gibi büyük ölçekli yerkabuğu oluşumları sonucunda ortaya çıkan tektonik etkinlikleri de inceler. 1960’ların sonlarından başlayarak başka gezegenlere yönelik jeofizik araştırmaları da yapılmaktadır. Yer ile örneğin Venüs ve Mars gibi gezegenlerdeki koşulların karşılaştırmalı çözümlemeleri , Yer’in kökeninin ve evriminin daha iyi anlaşılınasını sağlamıştır.

jeofizik

Jeofizik araştırmalarında bilgi toplamak için çeşitli yöntemlerden yararlanılır; sismik araştırmalar, sondaj logları hazırlama, jeometrik ve radyoaktif tekniklerin yanı sıra magnetik, elektriksel ve elektromagnetik yöntemlerle kütleçekimi alanındaki değişimleriri saptanması bunlar arasındadır. Jeofiziğin bir başka dalı olan sismoloji, depremlerin oluşum nedenlerini, oluşum mekanizmalarını ve özelliklerini inceler.

Jeofizik araştırmaları sonucunda elde edilen bilgiler, Yer’e ilişkin olarak örneğin levha tektoniği kuramı gibi çok önemli yaklaşımların geliştirilmesine ve kanıtlanmasına yol açmış, ayrıca yeni petrol, maden ve doğal gaz yataklarının yerlerinin büyük güvenilirlikle saptanmasında etkili olmuştur. Yeraltı su tablalarının bulunması ve zemin araştırmalarının yapılmasında, yol, baraj, fabrika gibi ekonomik değeri yüksek önemli yapıların daha güvenli yerlerde inşa edilmesinde jeofizikten yararlanılır.

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar