7.4 C
İstanbul
Pazar, Mart 10, 2024

İletişim

Çin’in Kredi Notunda Düşüş Gözlendi!

Uluslararası kredi derecelendirme alanında faaliyet gösteren Moody’s, son dönemlerde yapılan açıklamalarında Çin’in kredi notunda düşüş yaptığını ifade etti. Yerli ve yabancı para cinsinden olan kredi notunun Aa3’ten A1’e düşürüldü. Görünüm olarak da negatiften durağan duruma geçildi. Ülkenin finansal gücünün gelecek yıllarda bir miktar daha yıpranacağı da yine yapılan açıklamalar arasında yer alıyor.

Çin Ekonomisinde Dengeler

Çin ekonomisinde borç miktarının önlenemeyeceği vurgulanırken, durağan alanda da ülkeye dair birtakım risklerin dengeli olduğu bilgisi verildi. Ekonomik açıdan birtakım düşüş tahminleri içerisinde olunurken Çin’in kredi profilindeki aşınmanın kademeli olarak gerçekleşmesi beklenmekte. Aynı zamanda reformlar olurken bu gelişen durumun kontrol altına alınacağı değerlendirmesinde de bulunuldu. Ancak kredi profilinin güçlü olması, Çin’i olumsuz şoklara karşı dirençli tutuğu da yine yapılan açıklamalar arasında. Bu sayede ülkenin gayri safi milli hasılasının güçlü kalmaya devam edeceği de tahmin ediliyor.

Ekonomide Yapısal Düzenleme Gerekliliği

Çin’in ekonomisi 2010 yılında 10.6 büyümesinin ardından 6,7 genişleme de sağladı. Ekonomik büyümedeki gelişme aynı zamanda yapısal düzenlemeyi de yansıttı. Ekonomik büyüme potansiyelinin gelecek yılda %5 oranlarına düşeceği de bekleniyor. Bu potansiyel düşünün başlıca etkenleri arasında ise çalışma yaşı nüfusundaki azalma ile sermaye birikimi ve verimlikteki yavaşlama geliyor. Ancak bankacılık sektöründe, yapısal reformlar riskleri artırmadığı takdirde Çin’in kredi notunun yeniden olumluya döneceği de ifade ediliyor.

Sermayenin yanlış tahsis edilmesi gibi çeşitler faktörler ise kredi notunda düşüşe yol açıyor. Küresel ekonomideki dengeleri de oynatacak olan düşüşten kurtulmak için birtakım önlemlerin ve çalışmaların yapılması gerekiyor. Yapısal dönüşümün Türkiye üzerine de birtakım etkileri bulunuyor. Ekonominin yavaşlamasının petrol fiyatlarını düşürüyor. Dolayısıyla bu durumda net enerji ithalatçı olan Türkiye için maliyetleri düşürücü bir etkiye yol açıyor. Kısacası Türkiye üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri bulunuyor. Çin’de yaşanan bu ekonomik değişimin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız Capital.com online platformunu ziyaret edebilirsiniz. Online site üzerinde ekonomi haberleri gibi daha pek çok güncel gelişmelerle ve dünyayı ilgilendiren önemli konularla karşılaşabilirsiniz.

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar