5.4 C
İstanbul
Cumartesi, Mart 16, 2024

İletişim

Organik Kozmetik

Gelin bu konu hakkındaki merak ettiklerinizi konuşalım…
Florame Türkiye Genel Müdürü Fatma Özgün Apaydın

‘Organik’ kavramı her geçen gün daha çok konuşulan ve yaşantımıza dahil olan bir kavram. Organik ürünler (ya da organik olduğu iddia edilen ürünler) basında, reklamlarda, market raflarında sık sık karşımıza çıkıyor.

Bir yandan, gerçeği ve doğruyu arayan bilge yanımız “Evet, organik ürün kullanmalıyım, çünkü hem kendim hem sevdiklerim hem de tüm dünya için en doğru seçim bu” derken; araştırmacı ve biraz da önyargılı benliğimiz, “Bu ürünler gerçekten organik mi, yoksa bu bir pazarlama yöntemi, beni yönlendirmeye mi çalışıyorlar?” diyor. Tabii içimizdeki çocuk da bir yandan sesleniyor olabilir: “Sağlıklı değil; güzel kokulu, görüntülü ürünler istiyorum; organik ürünlerle yaşayarak bunları kaçırmak istemiyorum.”

Hangi sese kulak vereceğimize karar verebilmek için organik ürünlerle ilgili doğru ve açık bilgilere sahip olmak gerekiyor. Ben de sizinle bilgilerim ve tecrübelerim doğrultusunda organik kozmetik; daha sonrasında da organik aromaterapi konularında paylaşımda bulunmak istiyorum.

Önce en çok merak edilen, önemli sorulardan başlayalım.

ORGANİK KOZMETİK NEDİR?
Organik kozmetik ürünleri çevreye ve canlılara saygılı şekilde sağlık ve güzellik sağlayan kişisel bakım ürünleridir. Organik kozmetikte sağlık ve güzellik bir aradadır.

GERÇEK ORGANİK ÜRÜNLER NASIL AYIRT EDİLİR?
Gerçek organik ürünlerin katı kurallarla takip edilen ve uluslarası geçerliliği olan logo ve sertifikaları vardır. Organik ürün olduğu iddia edilen tüm ürünlerde organik sertifikasını aramayı bir alışkanlık haline getirmek çok önemli bir konu. Burada sertifikaların güvenilir olması da aynı derecede önemli. Organik sertifikalandırma yapan kurumların; bağımsız, uluslararası geçerliliği olan, tanınmış, bilinen ve güvenilir markalarla çalışan kurumlar olması gerekiyor. Benim yakından bildiğim kurumlardan biri Ecocert. Dünyadaki en yaygın ve tanınan sertifika kurumlarından biri. Sertifika kurumları kıta ve ülkelere göre farklılık gösterebiliyor. Ecocert Avrupa’da çok yaygınken, Amerika’da USDA ön planda olabiliyor. Bu nedenle hiç duyulmamış bir sertifikalandırma işareti görünce, internetteki güvenilir kaynaklardan bu konuda araştırma yapmak gerekir.

ORGANİK KOZMETİKTE OLMAZSA OLMAZLAR NELERDİR?
Organik kozmetik sektörü, içerikte kullanılan bileşenlerin, ambalajların ve üretim süreçlerinin seçimine cildimizin, tüm canlıların ve çevremizin iyiliği ve korunması açısından karar verir.

Buna bağlı olarak sertifikalı organik kozmetik ürünlerinde…
Ürünler, en az yüzde 95 oranında doğal içerikli olmak zorundadır.
Bitkisel içerikler, en az yüzde 95 organik tarımdan elde edilmiş olmalıdır.
Ambalajların tümünün geri dönüşümlü olması gereklidir.
Hayvanlar üzerinde test yapılmamalıdır.
Tüketicilere kullanılan içerikler ve üretim süreçleriyle ilgili bilgilendirme nihai ürün üzerinde verilmelidir.

Organik kozmetikte asla bulunmaması gerekenler:
Paraben ve fenoksietanol
Parafin veya Silikon
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)
Sentetik renklendiriciler – Sentetik kokular
Çevreyi kirletebilecek herhangi bir süreç

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar