7.6 C
İstanbul
Çarşamba, Mart 20, 2024

İletişim

Glokom

Glokom, Retina Ganglion Hücrelerinin bir dizi reaksiyon ile hasarlaşması veya ölmesi sonucu gelişen ilerleyici optik sinir hastalığıdır.

Dünyada körlük nedenleri arasında ikinci sırayı alan glokom nedeniyle, 6.5 milyon insan görmesini kaybetmiştir, bu sayı toplam körlüklerin %13.5’unu oluşturur. 70 milyon insanda ise glokom vardır. Ancak bunların yarısına henüz tanı konulabilmiştir. Glokom her yaşta karşımıza çıkan bir hastalık olmasına karşın olguların %75’i 65 yaşın üzerindedir. Hastalığın kalıtımsal olduğuna dair kuvvetli deliller vardır. Her 10.000 kişiden 4’ünde görülür. Bu hız yaş ilerledikçe artar, 40 yaşının üzerinde görülme olasılığı %2’dir.

Glokom halk arasında göz içi basıncının (GİB) yükselmesi olarak bilinmesine rağmen aslında, bir optik sinir hastalığıdır. GİB yüksekliği sadece bir risk faktörüdür.

glokom

Glokom Risk Faktörleri

Yaş: Yaşla glokom gelişme olasılığı artar. Sıklığın anlamlı derecede yükseldiği yaş grubu 40 ve üzeridir.

Irk: Irklara göre hem genel glokom görülme sıklığında, hem de glokom tiplerinin ortaya çıkışında değişiklikler gözlenmektedir. Afrika kökenlilerde daha sık görülür, Asya ırkında ise Kapalı Açılı Glokom dediğimiz glokom tipi diğer ırklara göre fazladır.

Göz içi basıncı yüksekliği: Toplumun ortalama GİB değeri 10-20 mmHg arasında değişir. Hu değerler, normal anlamına gelmez. Normal diyebileceğimiz basınç kişiler arasında değişiklikler gösterir. GİB değeri yükseldikçe glokom olma olasılığı artar. Ancak 20 mmHg basıncın altında GİB değeri bulunması, %95 olasılığında glokom olunmadığını gösterir. “Normal Basınçlı Glokom” adı verilen glokom tipinde basınç 20 mmHg altında olduğu halde gözde glokomatöz değişimler gözlenir.

İnce kornea: Ortalama kornea kalınlığı 550 mikrometredir. İnce konealılarda GİB ölçülen değerin üstündedir. Çeşitli çalışmalarda her 40 mikrometre azalmasının glokom gelişmesi ve glokomun kötüleşmesini 1.7 kat artırdığı gösterilmiştir.

Aşırı miyop veya hipermetrop varlığı: Miyoplarda Açık Açılı Glokom, hipermetroplarda Kapalı Açılı Glokom görülme olasılığı diğer insanlara göre fazladır.

Bazı hastalıkların varlığı: Hipertansiyon, hipotansiyon, karotis yetmezlikleri, kalp hastalıktan, migren, diyabet. kan hastalıkları glokom riskini artırır.

Ailede glokomlu kişi bulunması: Yakın akrabalarında, glokomlu kişi bulunanlarda glokom gelişme riski 3-5 kat fazladır.

Travma: Göz travmaları iridokorneal açı veya gözün ön segmentinde hasarlaşma yapabileceği için risk yaratır.

Kaynak: TEMEL GERİATRİ / GÜNEŞTIPKİTAPEVLERİ

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar