7.9 C
İstanbul
Salı, Mart 26, 2024

İletişim

Bergamot

Bergamot (Citrus bergamia)

Kökeni ve Yayılışı Şekli: Anavatanı, Hindistan’dır. Bir zamanlar, Antalya civarında az miktarda üretilmiştir. Zamanla, bu bölgede yerini turunçgiller aldı. Az da olsa, Antalya’da yetiştirilmektedir.

Bitkinin Özellikleri: 4 m kadar boyundadır. Yaprakları uzundur ve koyu yeşildir. Çiçekleri beyaz renkli ve küçüktür. Meyveleri, küre veya armut şeklindedir. 5-7 cm çapındadır. Etli kısmı ekşi lezzetli, kabuk kısmı limon sarısı renktedir.

İçerikleri: Kalsiyum sitrat, sitrik asit, uçucu yağ.

Bergamot

Kullanım Önerileri: Meyvelerinden reçel yapılmaktadır. Bergamot esansının sanayide önemi büyüktür. Meyve kabuklarından sıkma yöntemiyle bergamot esansı elde edilir. Esansı, hoş kokulu, acı lezzetli, yeşilimtırak sarı renkli bir sıvıdır. Parfümeri sanayinde değerlendirilir. Usaresinden kalsiyum sitrat ve sitrik asit elde edilir. Koku vermek amacıyla çaylara da karıştırılabilir. Depresyon dönemlerinde reçeli ve çayından yararlanılır.

Bergamot, sakinleştirici özelliğe sahiptir. Stres ve depresyonlu dönemlerin hafif atlatılmasında faydalanılır. Benzer amaçlarla; yulaf, mısır, çavdar ve kepekli ürünlere, bazı baklagillere (soya, fasulye, bezelye, barbunya, bakla, nohut) ait yemeklere sofrada sıkça yer verilir. Yemekler, soğan, nane, maydanoz, kekik, kişniş, sarımsakla zenginleştirilir. Ayrıca, vücudun sıvı ihtiyacı, melisa-oğulotu gibi bitki çayları ile karşılanır. Buna karşılık; tütsülenmiş ürünler, kürlenmiş ürünler (hazır turşu, hazır çorba, kızartma, fast foog tipi besinler, et, süt ve mamullerinin tüketimi azaltılmalı yada en iyisi bunların tüketimine son verilmelidir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar