7 C
İstanbul
Pazartesi, Mart 4, 2024

İletişim

Pankreatit

Pankreatit, pankreasın sıklıkla kimyasal bir etken ya da travma nedeniyle iltihaplanması. Hastalığın büyük ölçüde alkol alımı ve pankreas kanallarnun tıkanmasıyla ilgili olduğu bilinir. İltihap süreci, etkinleşeri pankreas enzimlerinin pankreas dokusuna geçmesiyle başlar. Bu sıvıların kimyasal etkisiyle dokular zedelenir. ödem oluşur, kan damarları kanla dolarak şişer. İltihap iyileştikten sonra karıama. doku ölümü (nekroz) gibi komplikasyonlar görülür. irin toplanabilir. Enfeksiyonun iyileşmesiyle birlikte ölü doku alanlarının yerini nedbe dokusu alır.

Başlangıç evresinde, özellikle hasta sırtüstü yatarken artan şiddetli karın ağrısı vardır. Hafif ateş ve kusma görülebilir. kan basıncı normalin biraz altındadır. Ağır vakalarda derisoğuk ve nemli.’ nabız zayıf ve hızlı, vücut ısısı düşüktür. Akut pankreatit tedavisinde ağrı denetim altına alınır, hastanın şoka girmesi önlenir ya da şok durumu hafiflerilir. pankreas salgısı baskılarur , sıvı ve elektrolit dengesi düzenlenir.

Kronik pankreatitin gelişmesinde de en önemli etken kronik alkolizmdir. Organın büyük bir bölümü örselendiğinde salgı işlevinde yetersizlik görülür. Besinlerdeki proteinler ve yağlar sindirilmediğinden dışkı yağlıdır , içinde sindirilmemiş proteinli lifler bulunur. Pankreasın adacık hücreleri de örselenirse insülin salgısının azalmasına bağlı olarak şeker hastalığı gelişebilir. Tedavide yağlı besinler ve alkol alımı kesilir. pankreas özütleri verilir, şeker hastalığı varsa denetim altına alınır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar