12.9 C
İstanbul
Pazar, Mart 24, 2024

İletişim

Fallop Borusu

Fallop Borusu, dişinin üreme organlarında, erkeğin sperma hücrelerini yumurtalığa ulaştırarak döllenmeye yardımcı olan ve yumurtalıkta üretilen yumurtayı dölyatağına taşıyan bir çift uzun ve dar borunun ortak adı.

Karın boşluğunda, dölyatağının iki yanında yer alan fallop borularından her birinin uzunluğu 10-13 cm, çapı 0,5-1,2 cm’dir. İç yüzünü döşeyen kıvrımlı mukozada papilla adı verilen küçük, koni biçimli çıkıntılar vardır. Boru duvarını oluşturan üç kas katmanından en içteki sarmal, ortadaki dairesel, en dıştaki ise uzunlamasına dizilmiş kas Iifterinden oluşur. Dış katman, borunun yumurtalıklara en yakın bölümünde parmaksı uzantılarla sonlanır. Borunun en geniş yeri olan huni biçimindeki bir bölüm, yumurtayı yakalayarak içeriye çeker. Parmaksı uzantıların yumurtalığa doğru uzanan uçları, yumurtlama sırasında bu organa yapışır; boruya giren yumurta, şişkince olan orta bölümü ve boruyu dölyatağına bağlayan 2 cm’lik kıstağı geçtikten sonra dölyatağına girer. Borunun son bölümü en dar yeridir ve dölyatağının dip bölümünün kas yapısındaki duvarına gömülmüştür.

Fallop Borusu

Fallop borusunun içini döşeyen mukoza, sperma ve yumurtanın kolayca hareket edip canlı kalması için gerekli sıvıları salgılar. Bu sıvılarda bulunan bikarbonat ve laktik asit, spermanın vücuttaki oksijenden yararlanabilmesi ve döllerımiş yumurtanın geliş ebi 1me si için gereklidir; glikoz ise her iki hücrenin besin kaynağıdır. Salgıdaki sodyum, klorür, kalsiyum ve proteinler ise döllenme için uygun bir ortam oluştururlar. Kuşlar, sürüngenler ve keseliler gibi hayvanlarda borudan geçen yumurta, daha iyi korunabilmesi için albümin ya da kalsiyum içeren sert bir kılıfta kaplanır. Fallop borularının mukozasında salgı hücrelerinden başka kirpiksi çıkıntıları olan hücreler de bulunur; bu çıkıntılar, sperma ve yumurtayı iterek hareket etmelerini kolaylaştırır. Dölyolundan içeri giren sperma, birkaç saat içinde fallop borusunun huni biçimindeki bölümüne ulaşır. Yumurtalıktan atılan yumurta ise döllerımiş olsun ya da olmasın üç dört gün içinde dölyatağına gelir. Kirpiksi çıkıntıların hareketi ve borunun duvarlarının kasılmasıyla oluşan dalgaIanmalar, sperma ve yumurtanın ilerlemesini sağlar.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar