12.4 C
İstanbul
Pazar, Mart 17, 2024

İletişim

Ergenlerde Yalnızlık ve Benlik Gelişimi

Her birey toplumsal gruplarda kendine bir yer edinmek, sosyal ortamda yer almak ister. Bazen de kendini yalnız hissedebilir.

Yaşımız ne olursa olsun sosyal ilişkiler hepimiz için çok önemli, birileriyle ilişki kurmak, konuşmak birlikte vakit geçirmek isteriz. Yaşadıklarımızı paylaştığımızda, ortak anılar edindiğimizde, kendimizi bir şekilde insanların hayatlarıyla ilişkilendirdiğimizde mutlu oluruz; kahkahalar genellikle kalabalık masalardan duyulur. Kimi zamansa kendimizi yalnız hissederiz, peki nedir yalnızlık? Neden yalnız hissederiz? Yalnızlık bazen tek başına olmakla bazense insanlarla birlikte olunsa bile kişiyi iyi hissettirecek yakınlığın, duygusal bağların ya da içtenliğin yokluğu olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında sahip olmak istediğimiz sosyal ilişkiler için kendimizi yetersiz hissetmek de yalnızlığın hem sebebi hem de sonucu olabiliyor. Özellikle ergenlikte gençlerin kendilerini yalnız hissetmeleri çok sık rastladığımız bir durum. Bu dönemde gençler hem yalnız kalmayı istemekte hem de arkadaş grupları ile birlikte olmayı önemsemektedirler. Yoğun olarak yaşadıkları fiziksel, duygusal ve kimlik gelişim evresinde gençler hem birlikteliğe hem de bireyselliğe ihtiyaç duyuyorlar.
Bazı araştırmalar yalnızlığın genellikle sahip olduğumuz sosyal ilişkiler ile hayal ettiğimiz sosyal ilişkiler arasında bir fark meydana geldiğini söylüyor. Bu yalnız hissedişin temelinde ise yanlış inançlarımızın yattığına inanılıyor. Yani kendini yalnız hisseden bir genç, kendinin sosyal ilişki becerilerinden yoksun hissedebilir, karşısındakilerin kendisi hakkında ne düşündüğü konusunda fazlaca düşünebilir ve bazen ne yazık ki başkalarının algıları konusunda akıl okuyuculuk yapabilirler. Aynı zamanda yetersiz buldukları arkadaşlıkları, ilişkilerini temel alarak bunların ileride de gelişmeyeceği kanısını benimsemeleri de yalnızlıklarını besleyen düşüncelerini kuvvetlendiriyor.
Yalnızlığın gençlerin benlik değerlerinin algısını etkilediği gerçeğinden yola çıkarak gençlere kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri alanlar yaratmak, ilgi alanlarını keşfetmeleri ve bunlara eğilmeleri konusunda onlara yardımcı olmak, sosyal becerilerini geliştirmek hem düşük benlik değeri algılarını değiştirecek hem de yetişkinlikte daha iyi sosyal ilişkiler kurmalarına zemin hazırlayacaktır. Unutulmamalı ki gençlerle oldukça vakit geçiren aileler ve eğitimciler gençlerin yalnızlık hissiyle başa çıkmalarında onlara yol gösterecek en önemli mekanizmadır.

 

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar