7.6 C
İstanbul
Salı, Şubat 27, 2024

İletişim

Cilt Lekelerine Karşı Etkili Tedavi ve Ürünler

Yazın cildinizde oluşan güneş lekeleri ile vedalaşmak mümkün! Lekeler hakkında öğrenmek istediğiniz her şey ve en etkili ürünler…

Güneşin kaliteli bir yaşam için faydaları saymakla bitmiyor. Ancak her şeyin fazlası nasıl zararsa, güneşin de fazlası, yarardan çok zarar getiriyor. Güneşin istenmeyen yan etkileri içinde en önemlisi güneş lekeleri olarak ön plana çıkıyor ve cilt güzelliğine gölge düşürüyor. Emsey Hospital’dan Dermatoloji Uzmanı Doktor Şule Yüksel Özcan lekenin anatomisini ve lekeyle savaşta bilmemiz gerekenleri anlatıyor.

Lekeler Nasıl Oluşur?
“Melazma olarak adlandırılan güneş lekeleri güneşe maruz kalanlarda sonradan ortaya çıkan koyu renkli izler olarak kendini gösteriyor. Gebelik sırasında ortaya çıkan lekelenmeler ise, kloazma olarak adlandırılıyor. Melazma güneşe aşırı maruz kalan yanaklar, alın, çene ve burun, boyun ve ön kolda ortaya çıkıyor. Genellikle 20’li yaşlardan sonra ortaya çıkan melazma, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülüyor. Uzun yıllar güneşli ortamlarda bulunmak ise lekelerin en önemli sebebi. Yani çocukluk ve gençlik çağında yüzünüzün yoğun güneş alması deride hasar yaparak lekelenmeyle sonuçlanıyor. Ayrıca, gebelik ve doğum kontrol hapı kullanımı, yumurtalık veya tiroid fonksiyon bozukluğu, güneşe karşı duyarlılık geliştiren ilaçların kullanılması gibi nedenlerle de lekelenme oluşabiliyor. Bu lekelenmeler koyu tenli kişilerde daha sık ortaya çıkıyor. Bunun nedeni ise koyu tenli kimselerde renk veren maddeyi üreten hücrelerin daha aktif olması.”

Lekelere Karşı Nasıl Bir Tedavi Uygulanmalıdır?
“Güneş lekelerinin tedavisinde ilk önce kremlere başvurulur. Eğer kremlerden sonuç alınamazsa lazer tedavisi, kimyasal peeling, mezoterapi ve PRP tedavisi denenebilir. Melazmaya neden olabilecek gebelik, ilaç kullanımı gibi bir durum varsa, bu durumlar ortadan kalktığında melazma da iyileşebilir. Ancak cilt tipine bağlı olarak yıllarca devam da edebilir. Güneşten korunma konusunda dikkatli olunmadığı takdirde en etkili yöntemlerle bile iyi sonuç alınamayabilir ya da daha sonra lekeler tekrar ortaya çıkabilir. Leke tedavisinde kullanılan kremler hidrokinon, tretinoin, azeleik asit, kojik asit, arbutin, C vitamini, glabridin gibi maddeler içermelidir.”

Leke oluşmaması için alınması gereken önlemler nelerdir?
“Güneş koruyucu kremleri düzenli olarak, yalnızca kışın değil, tüm yıl boyunca kullanmalısınız. Çünkü güneş ışınları kışın ve bulutlu havalarda da cildimize ulaşır. Tercih edeceğiniz güneş koruyucu kremin en az 30 faktör olmasına dikkat etmelisiniz. Kremler dışarı çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli, gün içinde 4 saatte bir yenilenmelidir. Güneşten koruyucu kullanırken bile çok fazla direk güneşe maruz kalmamalı, gölgede durmaya özen göstermeli ve geniş kenarlı şapka ve gözlük takılmalısınız.”

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar