14.6 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 9, 2024

İletişim

Beril Nedir?

Beril, berilyum aluminosilikat yapısında Be3Al2(SiO3)6 en yaygın berilyum minerali. Soluk mavi-yeşil renkli akvamarin, koyu-yeşil zümrüt, altın sarısı helyolit ve pembe morganit gibi bazı türleri mücevher olarak kullanıldığından eski çağlardan beri önem taşımıştır.

Beril, gnayslarda ve mikalı şistlerde görülen granit kayaçların ve bunlarla ilişkili pegmatit setlerin (dayk) ikincil bileşenidir. Zümrüt mikalı şistlerde ve bitümlü kireçtaşlarında, öteki değerli taş türlerine çoğunlukla pegmatit içindeki kovuklarda rastlanır. Değerli taş niteliği taşımayan beril ise, çoğu pegmatit kayaçta, genellikle dağınık, küçük kristaller halinde bulunur. Brezilya’da 200 tonluk, ABD’nin Güney Dakota eyaletindeki Black HilIs’te 5,8 m uzunluğunda ve 1,5 m çapında, Maine eyaletindeki Albany’de en büyüğü (18 ton) 5 m uzunluğunda ve 1 m çapında olan büyük parlak kristaller de elde edilmiştir. Döküntü çökellerinde berile pek sık rastlanmaz. Ayrıntılı fiziksel özellikleri için bak. silikat mineralleri (tablo); ayrıca bak akvamarin, morganit, zümrüt.

beril

1925’ten önce beril yalnızca mücevher taşı olarak kullanılırdı. Bu tarihten sonra, berilyum için pek çok önemli kullanım alanı ortaya çıktı ve beril bu azrak elementin cevheri olarak yaygın biçimde aranır oldu. Ama geniş çökeller bulunamadığından, berilin büyük bölümü feldispat ve mika madenciliğinin yan ürünü halinde üretilir. Madenlerden çıkarılan beril miktarı yıldan yıla değişmekle birlikte, 1930’dan bu yana sürekli artış göstermiştir. Brezilya başta olmak üzere, Zimbabve, Güney Afrika, Güney Batı Afrika (Namibia) ve ABD beril üreten başlıca ülkelerdir.

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar