Balık baykuşu, Strigiformes takımının Strigidae familyasından yedi baykuş türünün ortak adı. Asya’da yaşayan dört tür Ketupa cinsinden, Afrika’da yaşayan üç tür ise Scotopelia cinsindendir. Hepsi su kenarlarında yaşar, balık, kuş ve küçük memelilerle beslenirler.
En iyi bilinen tür, Akdeniz’in doğusundan Tayvan ve Japonya’ya kadar yayılmış olan bayağı balık baykuşudur (K. zeylonensis) 56 cm uzunluğundaki bu kuşun gövdesi açık kahverengi üstüne çeşitli kahverengi tonlarında nakış ve çizgilerle süslüdür. Kanatlarında ak lekeler, boynunda krem rengi bir kolye vardır. Belirgin kulak püskülleri ve iri, sarı gözleri ilk bakışta dikkati çeker. Akarsu ve göl kenarlarındaki ormanlarda yaşar, daha çok balıklarla beslenir. Birkaç çalı çırpının ağaçlara ya da kaya kovuklarına özensizce yığılmasıyla hazırlanan yuvaya, dişi balık baykuşu bir-iki yumurta bırakır; kuluçka süresi yaklaşık 35 gündür. Birkaç yıl öncesine değin Türkiye’de, Çukurova’nın, özellikle Seyhan ve Ceyhan ırmaklarının çevresindeki ağaçlık bölgeler de ürediği bilinen balık baykuşu son yıllarda görülmediğinden soyunun tükenmiş olabileceği sanılmaktadır.
Scotopelia peli Afrika’da, Sahra’nın güneyindeki geniş bir bölgede yayılmıştır. Yaklaşık 50-60 cm uzunluğundaki bu türün sırtı kahverengi üstüne çizgili, karnı kırmızımsı sarı üstüne V işaretli ve beneklidir. Yuvarlak kafası bol tüylerle kaplıdır, ama kulak tüyleri yoktur.