11.2 C
İstanbul
Salı, Mart 26, 2024

İletişim

Altınbaşak (Solidago virgaurea)

Diğer İsimleri: Altınasa, yahudiotu.

Kökeni ve Yayılışı Şekli: Çayırlarda, orman kıyılarında, meyilli sulak yerlerde, kuru ve güneşli tepelerde, kanal ve hendek kenarlarında yetişir.

Bitkinin Özellikleri: Bitki, 1 m kadar boylanır. Sap, yuvarlaktır. Üzeri çizgili olup uç kısımları tüylü, alt kısımları kahverengi morumsu veya kırmızı renktedir. Yaprak, oval biçimli, bitkinin alt kısımlarında iri veya saplı, üst kısımlarında küçük, sapsız veya çok kısa saplıdır. Çiçek, bitkinin uç kısımlarında altın sarı sı renkli ve kısa saplıdır. Çiçek, Temmuz-Ekim arasında açar. Hasat zamanı, çiçeklenme başlangıcıdır. Toplanan çiçekler, hemen kıyılır ve gölgede kurutulur. Saplarla birlikte kurutulmamalıdır. Kurutulan materyal, hava almayacak şekilde muhafaza edilir. Çiçekleri aromatik kokuludur.

altinbasak otu

İçerikleri: Eterli uçucu yağlar, saponin, tanen, flavonoidler, astringnet, acı maddeler, organik asit.

Kullanım Önerileri: Kullanılan kısımları, çiçekleri ve çiçeklere yakın durumdaki yapraklarıdır. Çiçek ve yaprak karışımından hazırlanan çayının, böbrek ve mesane hastalıklarını iyileştirici, kramp çözücü, böbrek kumunu düşürücü-temizleyici, idrar söktürücü, kan temizleyici, serinletici, vücuttaki fazla sıvıyı attırıcı, idrar tutukluğunu giderici, üst solunum yolları iltihabını kurutucu, gaz söktürücü, gaz oluşumuna bağlı sindirim sistemi rahatsızlıklarını giderici, idrar kesesi, böbrek, idrar yolları, yutak ve gırtlak iltihabını kurutucu (gargara yaparak), eklem ve gut iltihabını kurutucu özelliklerinden faydalanılır. Boğmaca, astım, egzama ve romatizma rahatsızlıklarında istifade edilir. Deri, karaciğer ve bağırsak hastalıkları ile bağırsak kanamalarının durdurulmasında yararlanılır. İdrar yollarının temizlenmesinde, mukoza iltihabının önlenmesinde, duygusal yaşamı düzenlenmesi ve ruhsal sıkıntıların giderilmesi ile hayal kırıklıklarında sakinleştirici olarak kullanılır. Güçlü bir antiseptik olarak yaraların çabuk iyileştirilmesinde yararlanılır.

Yaprak ve çiçekleri, serinletici bir etkiye sahiptir. İdrarı artırıcı özelliği ile vücuttaki fazla sıvı yı atabilme yeteneğine sahiptir. Böbrek ve  mesane hastalığında önerilir. Bu maksatla; altınbaşak + yoğurt otu + sarı ballıbabanın eşit miktarlardaki karışımından hazırlanan infüsyon çayından, gün içerisinde ve yemek aralarında birer bardak içilir. İçim, mümkün olduğu kadar yavaş ve uzun sürede yudumlanarak tamamlanmalıdır. Bu çaya, iki hafta süreyle devam edilmelidir. Bu çay aynı zamanda, böbrek büzülmelerinde de faydalıdır.

Altınbaşak + yoğurt otunun eşit miktardaki karışımından hazırlanan çayı; böbrek ve mesane hastalıklarında başarı ile kullanılır. Bu amaçla hazırlanan çayından, günde 3-4 bardak olmak üzere iki hafta süre ile içilmelidir.

Altınbaşak + sarı ballıbaba karışımından hazırlanan çayı, böbrek büzülmelerinde içilir.

Altınbaşak çayı, infüsyon şeklinde hazırlamr ve %1-3’lük dozundan yemek aralarında ve günde 1-3 bardak olmak üzere 1-2 hafta süre ile içilir.

Altınbaşak çayı, kişinin duygusal yaşamında meydana gelen iniş-çıkışların düzene sokulmasında başarılı şekilde yararlanılır.

Not: Saptanmış herhangi bir yan etkisi yoktur ancak ciddi böbrek ve kalp rahatsızhğı olanlar doktor kontrolünde almah veya doktorun onayı alınmalıdır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar