11.2 C
İstanbul
Salı, Mart 26, 2024

İletişim

Acı Bakla (Lupinus albus L.)

Diğer İsimleri: Temriye, lupen, gavur baklası, delice bakla, tirmiş, yahudibaklası, mısır baklası, kurt baklası, mısır lüpeni.

Kökeni ve Yayılışı Şekli: Yabani formları ülkemizde; Akdeniz Bölgesi, Bursa, Antalya ve Konya çevrelerinde bulunduğu gibi tarımı da yapılmaktadır. Acı (alkaloiti yüksek) ve tatlı (alkaloitidüşük) olmak üzere iki türü vardır.

Bitkinin Özellikleri: Bitki bir yıllık, 100 cm kadar boylanan, sık tüylü, otsu bir bitkidir. Yaprak el şeklinde, 5-15 parçalı ve uzun saplı olup üzeri tüylüdür, Çiçek dik salkım durumunda, beyaz ve uç kısımları mavi renkli olup, taç yaprağı kelebeğe benzer. Meyve olgunlaştığı zaman, çıplak-tüysüz ve sarımsı renklidir. Tohumun üzeri düzgündür ve 0.8- 1.5 cm çapındadır. Tadı acı lezzetlidir.

acı bakla

İçerikleri: Sabit yağ, alkaloitler (spartein, lupinin vs.)

Kullanım Önerileri: Olgun tohumları kullanılır. Dekoksiyon (%2) şeklinde hazırlanan çayından; kan şekerini (aç karına) ve bağırsak kurtlarını düşürmek, vücuda kuvvet vermek, idrarı artırmak ve söktürmek, kanı temizlemek maksadıyla yemek aralarında birer bardak içilir. içerdiği alkaloit, güçlü zehir etkisine sahiptir. Ancak, haşlandığı ve kavrulduğu zaman bu etkisi kaybolur. Bu nedenle, tohumları kaynatılarak alkaloitinden arındırılır ve yenir. Tohumları kavrularak kahve yerine de kullanılabilir.
Not: Haşlanmadan veya kavrulmadan yenirse, insanda zehirlenme yapar. Koyunlar için buna gerek yoktur.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar