5.9 C
İstanbul
Cumartesi, Mart 9, 2024

İletişim

Yandex’in Sızdırılan 1922 Arama Sıralama Faktörü

SEO uzmanları, PageRank ve diğer bağlantı ile ilgili birçok faktör içeren Yandex’in arama sıralama faktörlerini zaten analiz etmeye başladı.

Eski bir çalışan, Yandex kaynak kodu deposunun bir kısmının sızdırıldığı iddia edilir, bu kısımda arama motorlarının web sitelerini arama sonuçlarında sıralamak için kullandığı 1,900’den fazla faktör bulunmaktadır.

Neden önemlidir. Bu sızma, en az Temmuz 2022 tarihine kadar Yandex’in arama algoritmasında kullandığı 1,922 sıralama faktörünü ortaya çıkardı. Belki de Martin MacDonald bugün Twitter’da en iyi şekilde ifade etti: “Yandex hack, SEO’de yıllardır meydana gelen en ilginç şeydir”.

Yandex Google değildir. Yandex sıralama faktörlerinin tam listesini okumak planlıyorsanız, Yandex’in Google olmadığını hatırlamanız gerekir. Yandex tarafından listelenen bir sıralama faktörü, Google’ın o aynı ağırlıkta sinyal verdiği anlamına gelmez. Aslında, Google 1,922 faktörün tamamını kullanmayabilir. Gerçekten de bu sızma içindeki birçok faktör kullanımdan kaldırılmış veya kullanılmamıştır.

Bu da şunu gösterir, bu sıralama faktörlerinin çoğu Google’ın arama için kullandığı sinyallerle benzer olabilir. Bu nedenle, bu belgenin incelenmesi teknolojik açıdan nasıl çalıştıkları hakkında daha iyi anlamanıza yardımcı olacak bazı faydalı görüşlere sahip olabilir. Örneğin Google gibi arama motorları.

Daha büyük resim. Kod, Bleeping Computer tarafından rapor edildiğine göre, popüler bir hackleme forumunda Torrent olarak göründü:

…sızıntıcı, Temmuz 2022’de şirketten çalınan 44.7 GB dosyanın bir Yandex git kaynağı olduğunu iddia ettikleri bir mıknatıs bağlantısı yayınladı. Bu kod deposu, şirketin tüm kaynak kodlarının yanı sıra anti-spam kurallarının dışında bulunduğu iddia edilir.

Yandex bir sızıntı olarak adlandırıyor. Kodun popüler bir hackleme forumunda görülmesi nedeniyle, Yandex’in hacklendiği düşünülmüştür. Yandex bu iddiyi reddetti ve aşağıdaki açıklama yaptı:

“Yandex hacklenmedi. Güvenlik hizmetimiz, genel alandaki bir dahili deposundan kod parçaları buldu, ancak içerik, Yandex hizmetlerinde kullanılan deposunun geçerli versiyonundan farklıdır.

Depo, kodun saklanması ve çalışılması için bir araçtır. Kod bu şekilde pek çok şirket tarafından içsel olarak kullanılır.

Kod ile çalışmak için deposu gereklidir ve kişisel kullanıcı verilerinin depolanmasına yönelik değildir. Kaynak kod parçalarının genel alana sürülme nedenlerini araştırmakta olsak da, kullanıcı verilerine veya platform performansına yönelik herhangi bir tehdit görünmüyor.”

Yandex’in sıralama faktörlerinin çoğu beklenecek olanlar:

PageRank ve birçok link ile ilgili faktörler (örneğin, yaş, ilgili, vb.). Metin ilgisi. İçerik yaşı ve tazeliği. Son kullanıcı davranış işaretleri. Sunucu güvenilirliği. Bazı siteler öncelikli tutulur (örneğin, Vikipedi). SEO’ların şaşırmalarına neden olan sıralama faktörlerinden bazıları: benzersiz ziyaretçi sayısı, organik trafik yüzdesi ve sorgu başına ortalama alan sıralaması.

Ve Taylor’ın belirttiği gibi, 244 sıralama faktörü kullanılmayanlar ve 988 de depreciated olarak kategorize edildi, “yani belge 64% ya etkin olarak kullanılmıyor veya geri kalmış – bu yüzden daha çok ~690 potansiyel sıralama faktörü ve çoğu ince tanımlar içerir.”

Sızdırılan tam listeye ulaşmak için tıklayınız.

 

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar