7.9 C
İstanbul
Salı, Mart 26, 2024

İletişim

Sarı Ballıbaba

Sarı Ballıbaba (Lamium galeobdolon) 

Diğer İsimleri: Balıkotu.

Kökeni ve Yayılışı Şekli: Beyaz ballıbabadan daha geniş alanlara yayılmıştır. Çalılıkllar arasında, gölgeli ve nemli bölgelerde moloz yığınlarında, çit ve duvar diplerinde, nemli orman ve çukurlarda yetişir. İstanbul ve çevresinde bulunur.

Bitkinin Özellikleri: Çok yıllıktır. Köksapı SO cm kadar boylanır. Yapraklar, sap üzerinde karşılıklı bulunur. Tam ve kenarları düzdür. Çiçekler, küme halinde ve yaprak koltuklarında bulunur. Sarı renklidir. Mayıs- Ekim aylarında çiçek açar.

sariballibaba

Kullanım Önerileri: Çiçek ve yapraklarından istifade edilir. İnfüsyon şeklinde (%2-4) hazırlanan çayı, gün boyunca yavaş yavaş içilir. Kompres olarak hazırlandığı gibi oturma banyosu şeklinde de hazırlanabilir.

Çayı; kanın temizlenmesinde, tüm kadın hastalıklarında, sinirsel kaynaklı uykusuzlukta, adet görme düzensizliklerinde ve dölyatağı hastalıklarında başarı ile kullanılır. Sindirim düzensizliklerinde, temriye, sıraca, ağır böbrek hastalıklarında ve kalp ödemlerinde, işeme zorluklarında, işeme sırasındaki yanmaların tedavinde faydalanılır. Bu çayaynı zamanda, kanlı basur, mayasıl ve kabakulak hastalıklarında da başarı ile kullanılmaktadır.

Özellikle, devamlı kadın hastalığı çekenler ve genç kızlara çok faydalıdır. Böbrek iltihabının kurutulmasında, mesane üşütmesinde, mesane felcinde faydası büyüktür. Bu hastalıklar için, çayı kadar, oturma banyosu da faydalıdır.

Çıban ve varislerin tedavisinde, kompres şeklinde yararlanılır. Sarı ballıbaba + yoğurtotu + altınbaşak, eşit miktarlarda karışımı (2 g alınarak 500 ml’lik suda hazırlanan daha etkilidir. Bu çay, yemek aralarında olmak üzere günde 2-4 defa birer bardak içilir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar