8.2 C
İstanbul
Pazar, Mart 17, 2024

İletişim

Reddedilme İle Baş Etme

Reddedilmenin bizim için bu kadar zor olmasının nedenlerinden biri de aklımızda onun pek çok kötü çağrışımı olmasıdır.

Çoğumuz için reddedilme; aşağılanmış, yeteri kadar iyi olmayan, işe yaramaz, yetersiz ve zavallı gibi kelimelerle özdeşleşmiştir. Bu kelimelerin bize düşündürdükleri reddedilmekten daha çok acı verebilir. Reddedildiğimizde bu tür olumsuz kelimelere yönelirsek, bir daha ki sefere cesaretimizi toplayıp o konuyla yüzleşmek çok daha zorlaşır. Reddedilmek, duygusal olarak hassas olan, özgüveni olmayan ya da mutsuz bir çocukluğu olmuş kişiler için çok daha zorlayıcı bir deneyimdir. Psikoterapist ve Yaşam Koçu Christine Webber, terk edilmenin herkesin başına gelebilecek bir olay olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor; “Terk edilmenin yol açtığı hayal kırıklığı, bir insanın hayatta hissedebileceği en kötü duygulardan biri.” Reddedilmek, insanı derinden yaralayan ve gururunun kırılmasına sebep olan sarsıcı bir deneyim.

Bir anda yüz üstü bırakılmak ve istenmeyen kişi olmak, özellikle kadınlarda güven problemine yol açabiliyor. Bu kötü deneyim, kişinin sonraki hayatında öz güveninin sarsılmasına ve diğer insanlarla olan ilişkilerinde güvensiz ve şüpheci bir tavır takınmasına neden olabiliyor.

Webber ise terk edilmenin çaresizliği ile baş etmek için şunları öneriyor; “İçinizde biriktirdiğiniz öfke ve hayal kırıklığından oluşan o zehri atana kadar konuşun.” Arkadaşlarınıza, sevdiklerinize ve ailenize duygu ve düşüncelerinizi anlatmaktan çekinmeyin. Önemli olan, artık anlattıklarınızdan sıkılacak hale gelene kadar konuşmanız. Anlattığınızda yükünüzün hafiflediğini, anlatmaktan sıkılmaya başladığınızda ise artık olanları önemsemediğinizi fark edeceksiniz.

Reddedilme korkusu aşmak için şunlar yapılabilir:  Kendinize neden reddedilme korkunuzun üstünden gelmek istediğinizi hatırlatmalı, reddedilme konusunda kendi kendinize ne dediğinizi değiştirin. Kendi değerinizi başka insanların sizi kabul veya reddetmesine bağlanmamalı, yeni ilişkiler geliştirmek için küçük ama ciddi adımlar atılmalı, diğer insanın iletişime açık olduğuna dair işaretler aranmalı, insanlara yaklaşırken, bunun bir alıştırma olduğunu ve sayılmayacağını kendimize söylenmeli, diğer insanlarla daha çok iletişim kurulmalı.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar