6.5 C
İstanbul
Cuma, Mart 22, 2024

İletişim

Kurban Kesim İşlemi ve Din

Kur banlık hayvanın kesiminde dini kurallara uymak gere-kir. kur-banlık kesim yerine incitilmeden götürülmeli, kesim yapılacak zaman da kıbleye karşı ve sol tarafı üzerine yatırılır.

Elinden geldiği sürece her mükellefin kurbanını kendisinin kesmesi menduptur, değilse bir başkasına ve-kâlet verip kestirir.

Kurbanı kesecek kimsenin müslüman olması tercihe şayandır. Yahudi ve hıristiyanlara da kesim yaptırılabilir. Çünkü Ehl-i kitabın kestiği yenir.

Kurban sahibinin kesim esnasında orada hazır bulunma-sı müstehaptır. Hayvan yere yatırılırken Kur’an’dan “Yü-zümü gökleri ve yeri yaratan Allah’a, O’nun birliğine ina-narak çevirdim. Ben müşriklerden değilim” (el-En‘âm 6/79), “Benim namazım, ibadetim (kurbanım), hayatım ve ölümüm hep âlemlerin rabbi olan Allah içindir. O’nun ortağı yoktur.

Bana böyle emrolundu ve ben Allah’a teslim olanların ilki-yim” (el-En‘âm 6/162-163) meâllerindeki âyetleri okur. “Ey Allahım, dostun İbrâhim’den ve habibin Muhammed’den kabul buyurduğun gibi benden de kabul buyur” şeklinde veya benzer tarzda dua eder. Daha sonra da tekbir ve tehlîl getirir.

Kurbanlık Hayvan ve Kesim İşlemiKurbanı kesen kimse hayvana eziyet vermemeye dikkat etmeli, bıçağı hayvana göstermemeli ve keskin bıçak kul-lanmalıdır.

Sağ eliyle tuttuğu bıçakla hayvanı keserken “Bismillâhi Allahü ekber” der. Kurbanı vekilin kesmesi halinde kurban sahibi de besmeleye iştirak eder. Kurban kesen kimse kesim esnasında Allah’ın adını anmayı (bes-mele) kasten terkederse, Hanefî mezhebine göre bu hayva-nın eti yenilmez.

Kurban kesmenin rüknü, kurbanlık hayvanın kanını a-kıtmaktır. Sığır, manda, koyun ve keçi cinsinden hayvan-lar yatırılıp çenelerinin hemen altından boğazlanmak suretiyle (zebh), deve ise ayakta sol ön ayağı bağlanarak göğsünün hemen üzerinden (nahr) kesilir.

Kesim iş-lemi boğazın iki tarafındaki şah damarları, yem ve yemek borusu kesilerek yapılır ve hayvanın kanının iyice akma-sını temin için bir süre beklenilir.

Hayvana acı vermemek için önce şoka sokmak (bayılt-mak), sonra kesmek câizdir; çünkü şoka giren hayvan öl-mez, hayatı devam eder, ancak kesilince kanı akar ve ölür.

Benzer İçerikler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Sosyal Medya

17,204BeğenenlerBeğen
3,912TakipçilerTakip Et
13,900AboneAbone Ol
- Advertisement -spot_img

Son Yazılalar